fredag 12 mars 2010

Chili & Ananas

Matlagningskväll.

Börja med att köpa 2,5 kilo köttfärs, sex burkar vita bönor och fem kartonger krossade tomater på affären i stan. Dom har brevlåda där. Anta att kryddor och lök finns hemma.
Stanna till på affären nära hemmet och köp lök, för det finns nog inte tillräckligt hemma. Du hann tänka på det under bilresan hem. Den tar ju en stund.

På affären nära hemmet passar du samtidigt på att köpa glass och vispgrädde till kalaset på söndag och kanske lite parmesan och falukorv från charken när du ändå är där.
När du kommer hem packar du upp de fyra matkassarnas innehåll, som egentligen borde ha rymts i en, om du bara hade köpt det jag tidigare räknat upp. Du kan lämna köttfärsen framme, den hinner bli lagom tempererad under tiden du tar fram allt som behövs.

Börja med att starta datorn. Under tiden den vaknar, öppnar du posten och läser morgontidningen. Logga in på Facebook. Ställ gärna in köttfärsen igen, det kommer att ta en stund innan stekningen äger rum.

Om sonen till exempel är hungrig kan det behövas lite middag innan man börjar. Koka då snabbmakaroner och stek falukorv. Använd hellre den korven, som redan fanns i kylskåpet, inte den du köpte ny. Kanske maken också vill ha lite middag så här på fredagen, själv avstår du helst. Åtminstone från snabbmakaronerna.
Ägna ett par ögonblick, kanske fler än två, till att få sonen att tömma diskmaskinen. Därefter kan du själv fylla den, det ryms mer då.

Nu är det dags att ta fram köttfärsen. Skala och hacka tio lökar. Du måste blanda röda och gula, det funkar lika bra. Det fanns inte nog med gula hemma och du köpte ju röda, för dom var ekologiska. Hacka vitlök också. Så där en fem-åtta klyftor. Eller mer.

Stek löken. Fördela på två eller fler kastruller, beroende på hur stora de är. Detta är även beroende på om du lagar Chili både med och utan kött. Den största pastagrytan och två mellanstora är ganska lagom, just i det här fallet.

Stek köttfärsen. Fast först måste du ställa undan kastrullen som inte ska innehålla kött. Annars kan den kontamineras. Alltså, köttspad stänker in i den utan kött.
Krydda köttet med chilipulver, paprika, salt och peppar. Om någon krydda råkar ta slut, så kolla om det finns någon liknande. Eller så öppnar du kylskåpet och hittar flaskan med chilisås som du också köpte på ICA. Det finns alltid något du kan kompensera med.

Kolla Facebook mellan stekningarna. Många intressanta samtal kan äga rum under tiden man steker 2,5 kilo köttfärs. Fördela köttet i de två olika kastrullerna, där löken redan ligger. Häll på ett antal burkar bönor i tomatsås och så krossade tomater.

Låt allt det där puttra (under lock - tänk på kontamineringen) medans du börjar med den vegetariska varianten. Stek quornfärsen. (Gå tillbaka till Gå, fast utan kött).

Låt alla kastrullerna puttra medans du äter upp ananasen från igår och kollar in Facebook på riktigt. Och alla bloggarna du inte har läst på länge. Ungefär en timma får du räkna med, för puttrandet alltså.

Avsmaka. Tänk på att din tunga har bränt sig av all ananas.
Ställ åt sidan den vegetariska, för den smakar underbart! Köttvarianten smakar mest kött. Låt puttra en timma till.

Det är nu det är dags för ett glas vin.

2 kommentarer:

johanna sa...

Hej! Vad roligt att höra från dig!

/Johanna

Fanny sa...

Så roligt att höra, redan idag, att min mat smakar underbart! Du är världens bästa mamma, visst vet du det? :)

/Din dotter